dinsdag 13 mei 2014

Wordt 2014 het jaar van de goudmijnen?

Afgelopen week liep de spanning in Oekraïne weer verder op en lijkt nog niet over te zijn. De VS komt deze week met nieuwe sancties richting Rusland. De sancties gaan richting delen van het bankwezen, defensie  en waarschijnlijk ook richting de persoonlijke bezittingen van Putin. Verder bleek afgelopen week dat de goudmijnen 22% hoger staan dit jaar, dat de val van de Bolivar (Venezuela) verliesposten geven bij Amerikaanse bedrijven en de zilverprijs de winst van dit jaar weer moest inleveren. De goudprijs heeft licht geprofiteerd van de onrust en steeg 0,66%, net boven de $1300. De zilverprijs klom iets meer met 0,71%. De ratio goud/zilver staat op 1/66.

De spanningen rondom Oekraïne lopen deze week verder op. Vandaag werd er een helikopter van Oekraïne neergeschoten in Kramatorsk. Een pro-Russische sluipschutter zou een kogel hebben afgevuurd die de brandstof raakte waardoor de helikopter is ontploft. Oekraïne waarschuwde Putin vervolgens dat indringers in het land zullen worden geëlimineerd. Oekraïne gaf aan dat Rusland een derde wereld oorlog wil starten (lees verder).

Het jaar 2013 was een slecht jaar voor de goudmijnen. Door de daling van de goudprijs daalde de goudmijnen nog veel harder. Barrick Gold Corp daalde van $50 begin 2012 naar een dieptepunt van $14 per aandeel in 2013. Newmont Mining daalde van $60 begin 2012 naar $21 begin van dit jaar. De daling van de goudprijs heeft ervoor gezorgd dat veel goudmijnen nieuwe projecten in de ijskast hebben gezet en veel meer op de kosten zijn gaan letten. Een aantal goudmijnen zoals AngloGold (lees verder).

De onrust in Venezuela, die begin februari van dit jaar is begonnen, lijkt nog niet te zijn afgelopen. Hevige protesten in Caracas in verband met hoge inflatie en enorm veel criminaliteit in het land, hebben de Venezolaanse Bolivar doen kelderen (lees verder).

Het jaar 2013 was een slecht jaar voor zilver. De zilverprijs daalde vorig jaar met maar liefst 36%. In de eerste maanden in 2014 steeg de zilverprijs en boekte tussentijds een winst van 13%. De weken hierna is de prijs van zilver gedaald naar het nivo waar we dit jaar op zijn begonnen. Momenteel noteert de zilverprijs (lees verder).


Lees het orginele artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten