woensdag 14 mei 2014

Britse vraag naar goud kan groeien door pensioenfondsen

De Britse vraag naar goud zal een boost krijgen wanneer goud wordt toegevoegd op de lijst als mogelijke asset voor pensioenfondsen. Volgens de bullion dealer Goldcre Ltd. overweegt de Financial Conduct Authority (FCA) om investeringen in goud toe te staan voor pensioenfondsen.

De beslissing over de eventuele toevoeging van extra assets van de FCA zal eind juni van dit jaar worden genomen. Volgens Mark O’Byrne, Directeur van Goldgore, zal de mogelijke toestemming leiden tot een grotere vraag naar goud en zal goud meer op de radar van mainstrean beleggers komen. Goldcore beheert volgens Bloomberg meer dan $200 miljoen belegd vermogen in edelmetaal. O’Byrne gaf aan in een telefonische reactie aan Bloomberg dat de beslissing tot gevolg heeft dat goud door beleggers als een mainstream asset zal worden gezien.

goud

Sinds 2006 is het voor pensioenen in eigen beheer wel toegestaan om in goud te beleggen. Volgens O’byrne is goud momenteel een niche-investering omdat slechts weinig mensen zich ervan bewust zijn dat goud onderdeel mag uitmaken in een pensioen in eigen beheer. Goldcore geeft aan dat momenteel slechts 5,2% van hun cliënten goud als onderdeel van hun pensioen hebben.

In 1980 hadden beleggingsfondsen ongeveer 20% in goud geïnvesteerd, volgens O’byrne. Dit aandeel is sindsdien sterk terug gelopen. Momenteel zou het cijfers rond de 2 a 3% liggen. Volgens O’byrne geeft dit ruimte voor een aanzienlijke stijging van de vraag naar goud.

Het Pensioenfonds van de Vereenigde Glasfabrieken in Nederland had in 2011 zo’n 13% van het vermogen in goudbeleggingen zitten. Het pensioenfonds kocht in 2008 fysiek goud van de Perth Mint. Het jaar erna werd een tweede aankoop gedaan. De Nederlandse Bank (DNB) heeft in dat jaar het pensioenfonds op de vingers getikt. Het fonds moest noodgedwongen de goudbeleggingen terug brengen van 13% naar 3%. DNB vond dat het pensioenfonds met een dergelijk percentage in goud te veel risico liep. Door de afbouw van de positie en de stijging die in goud volgde liep het pensioenfonds €10 miljoen mis. Er werd een zaak aangespannen door het pensioenfonds en uiteindelijk oordeelde de rechtbank van Rotterdam dat DNB nooit had mogen dwingen om de goudbelegging af te bouwen. DNB had niet aangegeven waarom een weging van 3% wel verantwoord was en een weging van 13% niet. (Reinoud)


Lees het orginele artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten