vrijdag 23 mei 2014

Nieuw Design voor de American Eagle in 2015?

silver eagleDe zilveren American Eagle is de meest verkochte zilveren munt ter wereld. In 2013 werden er maar liefst ruim 42 miljoen ounces verkocht. De US Mint boekte met dit aantal een record qua verkopen sinds de verkoop startte in 1986. De zilveren munt bestaat voor 99,99% uit zilver.

Het ontwerp van de munt is sinds 1986 hetzelfde. Op de voorzijde van de munt staat een design van Adolph Weinman. Dit design, de “Walking Liberty”, werd gebruikt voor de halve Dollar tussen 1916 en 1947. Het is één van de meest populairste designs in Amerika. Op de achterzijde staat een arend naar het design van John Mercanti. Deze afbeelding behoort tot een van de symbolen in Amerika.

Deze week heeft de Citizens Coinage Advisory Committee (CCAC) het advies uitgebracht om het design te vernieuwen. Door de populariteit van de huidige versie van de munt, is de voorgestelde wijziging onder zeer strenge controle uitgevoerd. Uit in totaal 44 ontwerpen van de adelaar werden er door de leden van de CCAC 16 ontwerpen geselecteerd. Vervolgens heeft er een stemming plaats gevonden en is het winnende design gekozen. Het design werd aanvankelijk overwogen voor de keerzijde van de $5 US Marshals Service Gold Commemorative Coin (een gouden herdenkingsmunt). Er zijn wel enkele kleine aanpassingen gedaan.

Het voorstel van de CCAC is gedaan aan de US Mint. Verder heeft de CCAC aanbevolen aan de US Mint om een aantal verschillende versies te maken. De inscripties zullen gelijk blijven maar qua afbeelding komt er een versie van een adelaar zonder olijftak, een versie met olijftak en pijlen, een versie met een kleine wijziging van de bek van de adelaar en een versie waarbij de adelaar een licht stijgende vlucht maakt.

Wanneer deze versies klaar zijn dan gaat de CCAC opnieuw in overleg. Daarna worden de verschillende versies naar de Commission of Fine Arts (CFA) gestuurd voor beoordeling. Vanuit de CFA gaan de versies naar de Treasury Secretary die het laatste woord heeft. Hij kan ervoor kiezen om bij het oude ontwerp te blijven of hij kiest voor een van de voorgestelde versies. Hieronder de afbeelding van het gekozen ontwerp uit de 44 voorstellen:

Ontwerp zilveren Eagle 2015Wanneer er wordt besloten om vanaf 2015 over te stappen op een ander ontwerp, kan de waarde van “oude ontwerpen” wel eens gaan toenemen. Momenteel zijn de zilveren American Eagles sinds 1986 hetzelfde waarbij alleen de jaartallen verschillen. Er zijn twee jaartallen van de Silver Eagle gewild: 1986 en 1996. De munten uit het jaar 1986 zijn gewild omdat dit het eerste productiejaar was en 1996 omdat de munt toen zijn tiende verjaardag vierde. (Reinoud Bogert – The Bullion House )


Lees het orginele artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten