vrijdag 16 mei 2014

Goudhandelaren en Juweliers in India plannen shutdown op verkoop van Goud

Uit protest op de hoge invoerbelastingen op goud plannen goudhandelaren en juweliers volgende week een landelijke shutdown. Op 10 maart aanstaande is de landelijke shutdown gepland. De goudhandelaren en juweliers eisen een verlaging van de importbelasting op goud van 10% naar 2% en versoepeling in de uitvoerregels van goud. Het is een gecoördineerde actie vanuit de Bombay Bullion Association. Een organisatie die zo’n 1000 goudhandelaren en juweliers vertegenwoordigd.

India verhoogde de belasting op de invoer van goud drie keer afgelopen jaar om de tekort op de lopende rekening te beheersen en de terugval van de Rupee in toom te houden. Ook werden de regels van export aangescherpt. De importrestricties resulteerden in een beperkt goudaanbod en de premies liepen op tot $160 per ounce. India koopt al haar goud in het buitenland en was verantwoordelijk voor ongeveer 25% van de wereldwijde vraag in 2013 (cijfers van de World Gold Council).

Het Ministerie van Handel is in overleg met het Ministerie van Financiën en de Centrale bank van India over de mogelijke versoepeling van invoer van goud. Eind januari gaf de Minister van Financiën aan dat de importbeperkingen zullen worden geëvalueerd wanneer het tekort op de lopende rekening binnen de perken blijft.

goud india

De vraag naar goud steeg in 2013 met 13% en kwam uit op 975 ton. De officiële invoer daalde met 4,1% tot 825 ton. Naar schatting was de goudsmokkel in 2013 goed voor 200 ton. Wanneer de restricties op de invoer van goud worden beperkt dan zal dat gevolgen hebben voor de vraag naar zilver in India. In 2013 werd er een recordhoeveelheid zilver geïmporteerd van 5478 ton. India vertegenwoordigt zo’n 20% van de wereldwijde vraag naar zilver. Voornamelijk voor zilveren juwelen en zilver als investeringsinstrument. De zilverprijs is dit jaar met ruim 10% gestegen en in combinatie met beperkingen van de restricties op de import van goud kan de vraag naar zilver dalen met 25% volgens een zilverhandelaar.

Reinoud Bogert


Lees het orginele artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten