woensdag 9 mei 2012

S&P presteert beter dan goud in 1e kwartaal

Maandag 2 april maakte Bloomberg bekend dat de Amerikaanse beursindex S&P 500 voor het eerst sinds 1999 beter heeft gepresteerd dan de goudprijs. Amerikaanse aandelen deden het in het eerste kwartaal van 2012 beter dan het gele edelmetaal. Dit kwam voornamelijk door het groeiende vertrouwen van investeerders. Die durven weer meer risico te nemen, mede doordat analisten de winstverwachtingen van verschillende bedrijven verhoogden.  De S&P-index steeg in Q1 met 12%, het beste 1e kwartaal sinds 1998.


De goudprijs steeg in het eerste kwartaal van 2012 met zo’n 6%. Het hoogste punt in het eerste kwartaal werd eind februari bereikt. De prijs van goud steeg toen naar de $1.785,- per 31,1 gram.  Inmiddels staat de koers ruim $120,- lager en is de goudprijs zo’n $250,- verwijderd van zijn all time high.

Desalniettemin blijkt uit de peiling van Kitco.com dat de goudprijs deze week gaat stijgen. Bijna 60% van de respondenten die mee hebben gedaan aan de Kitco News Gold Survey verwachten dat de goudprijs in week 14 omhoog zal gaan. Voornamelijk het technische plaatje van goud werd al reden voor de stijging genoemd. Echt kan er enige weerstand worden verwacht rond het niveau van $1.680 (200 movind average) en en psychologische niveau van $1.700,-.

27% van de respondenten verwacht dat de goudprijs de daling zal hervatten. De stakingen van Indiase juweliers wordt hier opgenoemd als gevaar voor de vraag naar edelmetalen. In India, de grootste inkoper van goud ter wereld, zijn nieuwe belasting plannen in de maak. De overheid wil accijnzen gaan heffen op niet geregistreerd edelmetaal, tot ongenoegen van de juweliers. Ook de invoerrechten op goud en zilver worden verhoogd. Sinds 16 maart staken de juweliers.

‘The jewellers have been on a two-week strike after Finance Minister Pranab Mukherjee announced on March 16 that non-branded gold jewelry will attract a one-per-cent levy for the first time. The minister also raised the import duty on gold for a second time this year as part of measures to rein in the current account deficit, partly stoked by record bullion purchases.’ Meer hierover op de website van The Vancouver Sun.


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten