woensdag 16 mei 2012

Onderzoeksbureau verwacht $2.000,- eind 2012

Uit een rapport van GFMS Limited, het onderzoeksbureau voor goud en zilver van Thompson Reuters, blijkt dat de goudprijs mogelijk door kan stijgen naar de $2.000,- per troy ounce (31,1 gram). GFMS verwacht dat dit nieuwe recordniveau aan het einde van 2012 of in het begin van 2013 op de borden zal staan. Philip Klapwijk, analist bij GFMS, laat Reuters weten dat er door de schuldenproblemen nog steeds kans is op meer kwanititatieve verruiming in Europa en in Amerika en dat de centrale banken hun reserves veilig in goud willen hebben staan.

De recentelijke daling van de goudprijs wordt met name veroorzaakt door de eurocrisis. De waarde van de euro daalt ten opzichte van de waarde van de Amerikaanse dollar, ofwel de Amerikaanse valuta wordt sterker. Het goud, dat wordt verhandeld in de Amerikaanse dollar, noteert dan lager. GFMS laat weten dat het niet alleen een toenemende vraag naar ETF’s verwacht, maar dat ook de vraag naar fysiek goud zal stijgen. De vraag naar munten en baren van edelmetaal stijgt niet alleen in Europa en Amerika, maar ook in China en India is de vraag naar goud afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook de aankopen van centrale banken zal naar verwachting op peil blijven in 2012, wat een positief effect op de goudprijs kan hebben.


Als we technisch naar de grafiek van goud kijken dan zien we dat de stijging naar $1.678,- per troy ounce redelijk groot was. Het leek er even alsof er een gold cross zou ontstaan, maar de goudkoers is afgelopen tijd een stuk teruggevallen. De goudprijs beweegt nu tussen de $1.613 en $1.678,- per troy ounce. Het feit dat de MacD (een technische indicator) boven de MA (moving average) uitkomt in het negatieve segment kan op bodemvorming wijzen. De prijs van goud staat woensdagmiddag echter wel in de min en noteert rond de $1.645,-. Ten opzichte van een jaar geleden staat het gele edelmetaal nog zo’n 10% in de plus.

Bekijk de video van Reuters hier.


Lees het orginele artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten