maandag 21 mei 2012

Bevestiging manipulatie Goud- en Zilvermarkt

Wat veel investeerders en handelaren in goud en zilver al enige tijd vermoeden, wordt nu ook door de Amerikaanse staat South Carolina in een onderzoek bevestigd: Prijsmanipulatie in de edelmetalenmarkt is de normaalste zaak van de wereld. De auteur van het rapport concludeert dat deze praktijken in de goud- en zilvermarkt zoveel risico met zich meebrengen, dat investeren in goud en zilver daardoor onwenselijk is voor de Amerikaanse staat.

Op pagina 1 van het “Gold & Silver Investments” rapport begint het staatsbureau van de thesaurier zijn betoog als volgt: “Vergelijkbaar met andere grondstoffen, wordt de waarde van goud en zilver bepaald door zowel vraag en aanbod, evenals speculatie. De Federal  Reserve, LBMA, JP Morgan Chase en HSBC houden zich bezig met ‘fractional reserve banking’ en ‘naked short selling’ wat zorgt voor kunstmatige prijsonderdrukking.”  Tevens concludeert de auteur van het rapport dat het investeren in fysiek goud en zilver geen praktische optie is, gezien de kosten voor de beveiliging en het opslaan van fysieke edelmetalen.

Wat het rapport goed laat zien is dat de papieren markt van edelmetalen vol zit met certificaten die recht geven op fysiek goud of zilver.  Mocht er echter in het ergste geval paniek uitbreken dan is er mogelijk te weinig goud en zilver aanwezig om aan de vraag van alle certificaathouders te kunnen voldoen. Het rapport beschrijft dit probleem als volgt:

“Certificates for allocated gold present an accountability problem. Allocated gold certificates are supposed to be correlated with specific numbered bars; however, it is difficult to verify whether a bank is improperly allocating a single bar to more than one investor. Also, unallocated gold certificates are a form of fractional reserve banking and do not guarantee an equal exchange for metal in the event of a bank run on the banks gold on deposit. This is in conflict with S.C. Code of Laws 1976 SECTION 11-9-660”

Het zijn echter niet alleen certificaten die problemen geven. Het risico dat men loopt via derivaten is even groot. Zo werd het alom bekende voorbeeld gegeven van handelaren op de COMEX, de beurs in New York voor grondstoffen, die serieuze problemen hebben gehad met de levering van edelmetalen. Ten eerste was er het probleem dat levering werd uitgesteld en mocht men dan eindelijk overgaan tot fysieke levering dan was daar het volgende probleem. Het bleek namelijk dat het gewicht vaak niet overeenkwam met het contract dat was afgesloten of dat de desbetreffende serienummers niet overeenstemden.

Hier (pfd alert) het rapport dat volstaat met informatie over de goud- en zilvermarkt. Het feit dat bepaalde marktpartijen zorgen voor prijsonderdrukking van de edelmetalen is een zeer serieuze conclusie die is genomen door een Amerikaans staatsbureau. (R. van der Gun)


Lees het orginele artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten