zondag 13 mei 2012

Gaat Zwitserland ook goud repatriëren?

Nadat er in Nederland en in Duitsland vragen worden gesteld over de goudvoorraad, worden nu ook de Zwitsers ongerust over hun fysieke goud dat elders in de wereld ligt opgeslagen. Vier leden van het Zwitserse parlement zijn zelfs een ‘Goud initiatief’ gestart. Dit initiatief moet leiden tot het ‘zeker stellen van de Zwitserse Nationale Goudreserves’ aldus de vier oprichters van het initiatief.

Volgens hen hebben de Zwitsers het recht om hun stem te laten horen over drie kwesties. Ten eerste over het al dan niet houden van Zwitsers fysiek goud in Zwitserland. Ten tweede over het verbieden van de verkoop van het fysieke goud van de SNB (Swiss National Bank). En als derde en laatste punt willen de vier leden van het parlement dat de bevolking zijn stem uitlaat over het voorstel dat de SNB minimaal 20% van de bezittingen in goud dient aan te houden.

Zwitserland was in 2000 één van de laatste landen ter wereld die zijn munt los koppelde van goud. Zwitserland bezit ongeveer evenveel goud als China, aldus cijfers van de World Gold Council. Het land met 7,7 miljoen inwoners heeft momenteel 1040 metrische  ton van het gele edelmetaal. Daarmee staan de Zwitsers op de zeven plek op de ranglijst van landen met de grootste goudvoorraad.

De kans dat het daadwerkelijk tot een Zwitsers referendum zal komen lijkt op dit moment erg klein. Sinds het voorstel van de voormalige Griekse minister premier Papandreou, voor een referendum over het al dan niet verblijven in de Eurozone, lijkt inmenging door de bevolking iets waar de meeste politici momenteel zeer huiverig voor zijn. Toch is het een teken van de wand dat er door steeds meer naties in Europa vragen worden gesteld over goud en de locatie van de nationale goudvoorraad. Ervan uitgaande dat de onrust in Europa de komende tijd niet zal afnemen zal deze roep dan ook steeds luider worden.


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten