vrijdag 11 mei 2012

Duitsland maakt zich zorgen over goudvoorraad

Nadat er in het televisieprogramma Nieuwsuur en de Volkskrant vragen werden gesteld over de Nederlandse goudvoorraad is de discussie in de media losgebarsten over de locatie van ons Nederlandse goud. Zo’n 90% van de Nederlandse goudvoorraad is opgeslagen in het buitenland. Een groot deel van ons goud ligt in New York. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, vindt dat de goudbaren daar goed liggen.

Volgens Willem Middelkoop is het echter verstandiger om zo snel mogelijk ons goud terug te halen. Sinds kort maken onze Oosterburen zich ook druk over hun fysieke goud dat ligt opgeslagen in andere landen. De Duitser maken zich zorgen over de toekomst van hun goudvoorraad.

De afgelopen weken is er vanuit Duitsland sterke kritiek gekomen van de Duitse Federale Rekenkamer op de Bundesbank omtrent de Duitse goudvoorraad. De Duitse nationale goudvoorraad bedraagt op dit moment 3.396,3 ton, gelijk aan 73,7% van de nationale bezittingen. De kritiek komt vanuit het Duitse publiek, maar ook uit de politiek vanwege het risico door de toenemende Duitse balans. Hierdoor gaat steeds meer geluiden op om antwoorden te krijgen over de locatie en de exacte hoeveelheid van de Duitse goudvoorraad..

Met de tweede ronde LTRO  is de balans van de ECB opgelopen naar ruim 3 biljoen euro terwijl Duitsland een netto uitlener is aan andere nationale centrale banken. Er zijn zorgen over het feit van bij het uiteenvallen van de eurozone Duitsland voor meer dan een half biljoen euro kan verliezen. Op dat moment kan de Duitse goudvoorraad als steun dienen voor de nieuwe valuta. Een nieuwe euro of wellicht een nieuwe Duitse Mark.

Duitse officials blijven de Verenigde Staten goed in de gaten huiden. Daar ligt naar verluid ongeveer 60% van de Duitse goudvoorraad. Opgeslagen bij de Amerikaanse centrale banke, de Federal Reserve Bank in New York. Presidentskandidaat Ron Paul laat in zijn verkiezingscampagne vaak weten dat hij de Federal Reserve beter wil controleren en een overzicht wil van de totale goudvoorraad. ‘Toen ik in de jaren ‘80 namens de “gold commission” opkwam en we een studie deden naar de rol van goud in het monetaire systeem stelde ik voor om naar Fort Knox te gaan maar geen van de andere 16 leden stemde daar mee in”.

Zo makkelijk is het dus niet om achter de precies cijfers van de totale goudvoorraad te komen. De Duitse officials zijn sceptisch over de Duitse goudvoorraden in Amerika, want er bestaat natuurlijk een mogelijkheid dat Amerika het fysieke goud zal confisqueren mocht de dollar in gevaar komen. De roep voor het repatriëren van Duits goud zou dan ook op korte termijn steeds sterker kunnen worden.


View the original article here

Geen opmerkingen:

Een reactie posten