vrijdag 25 mei 2012

De dekking van geld door goud

Meer dan 5.000 jaar geleden werd geld op basis van grondstoffen gebruikt als ruilmiddel door de Mesopotamiërs. Al meer dan 3.000 jaar worden munten gebruikt als geld. Gedurende 99,2 % van de humane civilisatie had geld een dekking, tot in 1971 Richard Nixon het lumineuze idee kreeg om de goudstandaard af te schaffen. De gevolgen zijn bekend.

Ondanks het feit dat de Amerikanen de link tussen geld en goud hebben zelf hebben doorgeknipt, hebben ze (officieel) nog steeds 261.498.900 troy ounces goud in hun bezit. In vergelijking met de M2 geldhoeveelheid van ongeveer $ 9,8 biljoen komt dit overeen met een dekkingsgraad van 4,46 %. In Groot-Brittannië zien we ongeveer hetzelfde. Een goudvoorraad van 9.971.000 troy ounces goud tegenover een geldhoeveelheid van 259,5 miljard pond geeft een dekkingsgraad van 4,05 %.

De goudprijs zou moeten stijgen met een factor 20 tot 25 om de dollar en het pond volledig gedekt te krijgen door goud. Met de huidige gang van zaken zal waarschijnlijk echter het omgekeerde gebeuren. De geldhoeveelheid zal toenemen waardoor de dekkingsgraad eerder richting de 2% zal afglijden.

Zijn er dan andere landen die wél een goede dekking hebben?

Het verontrustende antwoord is: NEE (althans nog niet). Zelfs voorbeeldland Singapore heeft slechts een dekking van 2%. Singapore heeft overigens wel een begrotingsoverschot en 2 staatsfondsen ter waarde van 130% van het bbp. Een opkomend land in de dekking van zijn munt met goud is Mongolië. Momenteel wordt hun geldhoeveelheid voor 5% gedekt door goud. Maar de goudreserves werden enkele maanden geleden al verdubbeld. Het land heeft ook nog grote hoeveelheden steenkool, koper, goud, olie en uranium in de grond zitten. Men kan dus verwachten dat hun dekkingsgraad nog stijgt tot 10% of zelfs 25%.

Ook de Chinezen doen hun best om hun goudreserves te verhogen. Daar staat echter ook een grotere geldhoeveelheid tegenover.
Om ’s werelds fiatmunten beter gedekt te krijgen door goud, zullen niet alleen de goudreserves moeten toenemen, ook de goudprijs zou moeten stijgen,  zonder dat de geldhoeveelheid verder explodeert.

Ronald Hendrickx van Fininfo-be


Lees het orginele artikel hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten